Tuesday 21 June 2011

-apam gula hangus


datang pulak mood rajin nak wat apam gula hangus untuk minum petang..tapi apam ni Tuya wat versi bakar..nengok gas mcm x bape nak sempat je kalau dikukus..

meh Tuya kongsi resepi..

Bahan2nya:
  • 4 biji telur
  • 2 cawan gula pasir
  • 1 cawan air
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 1 sudu teh soda bikarbonat.
  • 1 3/4 cawan tepung gandum.
  • sedikit garam
  •  Cara2 :
  • 1 cawan gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan 1 cawan air. Sejukkan.
  • Pukul telur dan gula 1 cawan sampai kembang dan naik.
  • Masuk tepung yang sudah diayak bersama soda bikarbonat dan garam, Kacau rata.
  • Masuk minyak, kacau rata.
  • Akhir sekali masukkan gula yang telah disejukkan tadi.
  • Tuang adunan dalam loyang atau periuk lubang
  • Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik macam buat kuih lompang-kalau sukalah
  • Bakar atau kukus suka hati.- Tuya bakar pada suhu 170C selama 45minit, ikut oven masing2 ye..
 

No comments: